В УКРАЇНІ ПОВНІСТЮ ЗМІНЮЮТЬ ПРОЦЕДУРУ РЕЄСТРАЦІЇ НЕРУХОМОСТІ

Опубліковано: 2014-07-25 Переглянуто: 4888 Автор: ubr.ua

В наступному році держава має намір почати реєструвати угоди купівлі-продажу нерухомості за новими правилами. Відповідний законопроект підготувало Міністерство юстиції, пише " Капітал "

За словами голови відомства Петра Петренка, функцію реєстрації передадуть місцевій владі, а самі угоди будуть проводитися " у сліпому режимі " . " Приймати документи будуть адміністратори, а обробляти - реєстратори, з якими клієнти не зможуть контактувати " , - пояснив Петренко.

Законопроект Мін'юсту планується зареєструвати у парламенті восени. До цього часу нова система реєстрації буде випробувана в Центрі надання адміністративних послуг Солом'янської райдержадміністрації Києва.

Реформувати процедуру реєстрації угод планується в два етапи. На першому з них будуть створені фронт- (приймають документи) та бек-офіси (реєструють угоди). Щоб уникнути корупції, Мін'юст пропонує розподіляти документи між реєстраторами з різних регіонів країни. Наприклад, угоду з купівлею-продажем київської квартири можуть зареєструвати фахівці зі Львова. Для цього реєстратори будуть отримувати скановані документи заявників по електронній пошті.

Нотаріусів мають намір позбавити права реєструвати угоди - вони будуть тільки приймати документи і надсилати їх реєстраторам.

Передати всі функції реєстрації нерухомості місцевій владі Мін'юст планує на другому етапі реалізації реформи. Після цього Укрдержреєстр буде лише контролювати роботу державного реєстру реєстраторів і займатися навчанням співробітників.

Єдиний реєстр майнових прав чиновники хочуть зробити загальнодоступним. Взяти виписку з нього зможе будь-який українець - для цього йому необхідно буде зареєструватися в системі.

" Бланки документів на право власності передбачається скасувати документи будуть друкувати на звичайних аркушах з печаткою " , - пояснює голова Укрдержреєстру Ганна Онищенко.

Ініціатива Мін'юсту - це спроба змінити правила реєстрації нерухомості, які вступили в силу з 1 січня 2013 р. Замість БТІ з початку минулого року всі угоди засвідчують нотаріуси та держреєстратори. Але у існуючої системи реєстрації нерухомості маса недоліків, пояснила партнер і керівник практики нерухомості

Однак у експертів викликають масу питань і новації Мін'юсту. Керівник департаменту нерухомості і будівництва компанії Astapov Lawyers Іван Трофименко вважає, що проблемою може стати співпраця між реєстратором та БТІ, в архівах якого зараз знаходяться неоцифрованная частина паперових реєстрів.

" Багато нотаріуси знайшли можливість оперативно отримувати відомості БТІ. Як львівський реєстратор, обраний за системою " російської рулетки " , буде оперативно співпрацювати з київським БТІ з питань підтвердження даних старих паперових реєстрів - незрозуміло " , - говорить Трофименко. Директор Всеукраїнської асоціації БТІ Дмитро Павленко пояснює, що дані не передаються через відсутність механізму. " Потрібен відповідний закон " , - упевнений він.

Нагадаємо, раніше подібну систему реєстрації нерухомості ввели в Грузії. Не сегнодняшний день треть документів на реєстрацію нерухомості у Грузії надходить через інтернет.